V lipovem drevoredu na robu mesta krasi pročelje kipec matere z otrokom


Na zahodnem obrobju levega brega mesta Maribor, na Turnerjevi ulici 31, je leta 1935 lastnik tovarne perila in srajc Franjo Skušek postavil družinsko hišo. Načrtoval in zgradil mu jo je arhitekt Maks Czeike, kot zadnjo, preden je zaprl svoje lastno gradbeno podjetje in se odtlej posvečal le še načrtovanju.
Na ulični fasadi je med oknoma prvega nadstropja vzidan kip “Mati z otrokom”, ki ga je za ta namen izdelal kipar France Gorše.

 

 Posnetek novo zgrajene stavbe leta 1935

 

Risba uličnega pročelja hiše družine Skušek na Turnerjevi 31 v Mariboru iz mape načrtov, ki jih je leta 1933 narisal arhitekt Maks Czeike. Med oknoma prvega nadstropja je vidna niša za kip, ki pa še ni bil izbran, zato je bila niša kasneje prilagojena velikosti skulpture. Žig na načrtu je od nekdanjega podjetja Friedriger & Czeike, ki pa ga je družabnik Fritz Friedriger kmalu po prvi svetovni vojni in selitvi v Gradec prepustil v samostojno upravljanje družabniku Maksu Czeikeju.

 

 


Naslovnica in slika kipa v reviji Umetnost iz leta 1938. Pod sliko je kasnejši pripis lastnika kipa in stavbe Franja Skuška, da je kip vzidan v hišo na Turnerjevi 31. Kipar in Skušek sta se spoznala že v času, ko je bil Skušek Franjo še direktor Češke industrialne banke v Ljubljani, kjer ga je mlad kipar prišel prosit za štipendijo. Kasneje, po selitvi Skuška v Maribor leta 1921, sta ohranila stike. Umetniki so vselej odvisni od naročnikov, podjetnikov, ki del svojega dobička namenijo za naročila slik in kipov.


Kipar France Gorše leta 1937

 

Lega stavbe na Google zemljevidu

Wikipedija o Francetu Goršetu

Članek o Francetu Goršetu v reviji Ognjišče

O Francetu Goršetu na spletni strani Narodne galerije v Ljubljani

O Francetu Goršetu na spletni strani Museums.si

O grobu Franceta Goršeta na spletni strani Najdigrob.si

Televizijska oddaja o Fridrigerju in Czeikeju na MMC