Trgovec si je okrasil hišo z reliefi, na katerih je bog trgovine Merkur, ki vzvišeno treplja alegorijo proizvodnje


Nad okni prvega nadstropja hiše na Partizanski cesti 77 Merkur, bog trgovine, na reliefu treplja in tolaži sedečega moža, ki simbolizira proizvodnjo. Proizvodnja, ki jo simbolizirajo zobato kolo, kolovrat, destilator in visok dimnik v ozadju, je za razliko od trgovine vezana na nek prostor, zato sedi. Trgovina, ki jo simbolizirajo krila na Merkurjevem pokrivalu in žezlu, pa je potujoča in deluje v širokem obsegu. Trgovina je tudi vzvišena nad proizvodnjo. Ob Merkurju so veliki paketi, zaboji ter reka in železnica, ki sta pomembni trgovski žili.
Reliefi so ponovljeni na štirih oknih in so povsem enaki, kar kaže, da gre za odlitke, ki so bili morda serijsko izdelani in naročeni po katalogu. Okrasni dodatki za stavbe so bili v drugi polovici 19. stoletja in do prve vojne zelo iskano blago, zato je bila tudi ponudba zelo široka. Po naročilu narejenih skulptur si ni mogel privoščiti vsak, saj so nekoliko dražje.

Na načrtih za stavbo je podpisan tudi Fritz Friedriger, ki se je le leto poprej priselil v takrat še Marburg, oziroma Marbork, kot so mu takrat rekli Slovenci.

Položaj stavbe na Google zemljevidu

Načrti stavbe na spletni strani dLib.si