Le malo šip je preživelo zavezniško letalsko bombardiranje Maribora in le ena okrasna jedkana šipa


Zaradi pomembne nemške vojaške industrije in železniškega vozlišča so zavezniki med januarjem 1944 in aprilom 1945 na Maribor odvrgli 16.000 bomb in porušili ali hudo poškodovali polovico stavb. A kljub srhljivemu uničenju se je ohranilo nekaj dragocenega stavbnega okrasja. Po čudežu se je ohranila tudi okrasna jedkana šipa, ki krasi nadsvetlobno okno glavnega vhoda v stavbo na Krekovi ulici 14. Nekoč je bilo v Mariboru možno na mnogih stavbah videti okrasna jedkana stekla, a 21. stoletje je v Mariboru dočakala le ena sama. Steklo je zelo krhko in sodi med najobčutljivejše stavbne elemente.


Ali bomo risbo, ki je vjedkana v steklo, videli v pozitivu ali v negativu, torej ali bomo risbo videli temno na svetlejši podlagi ali pa svetlo na temnejši podlagi, je odvisno od svetlobe ozadja. Na tem posnetku je ozadje nebo, ki je svetlo, zato je videti risba temna. V resnici je risba, ki je na posnetku temna, le hrapava in motna in na šipi ni nobene barve ali nanosa. Ozadje je mnogo manj motno, zato razprši svetlobo manj in skozenj prosevajo obrisi in barve ozadja.

 


Jedkane šipe so bile zelo pogost okras oken in vrat stavb med 1845 in 1918. Večina jih je bila izdelana na zelo tankem steklu, saj je bilo steklo v 19. stoletju še razmeroma drago. Na tej povečavi se lepo vidi natančnost risbe in izdelave.
Tehnika jedkanja stekla je precej zapletena, zato jo danes obvlada zelo malo mojstrov. V celi Evropi jih je manj kot deset in v Sloveniji je le eden.

Položaj stavbe na Google zemljevidu

O edini slovenski delavnici za jedkanje stekla