»Knjiga o uri« je razkošna monografija, ki je izšla ob 150-letnici izgradnje neo-renesančne šolske palače na Trgu generala Maistra 1 v Mariboru, v kateri je danes Prva gimnazija Maribor.

Knjiga, katere urednik je Aleš Lombergar, je razdeljena na dva dela. V sedmih strokovnih besedilih, ki so jih prispevali prof. dr. Andrej Rahten, prof. dr. Franci Lazarini, prof. dr. Igor Sapač, mag. Maksimilijan Fras, prof. Janez Suhadolc, mag. Mojca Štuhec, Janez Lombergar in mag. Tomaž Kancler, opisuje stavbo in njen čas z umetnostno zgodovinskega, arhitekturnega, zgodovinskega in filozofskega zornega kota.

V drugem delu knjige je predstavljeno in podrobno opisano vse ohranjeno slikovno gradivo, ki je bilo zbrano iz javnih in zasebnih zbirk doma in v tujini. Slike so pospremljene s podnapisi številnih uglednih slovenskih avtorjev. Mnoge slike so slovenski javnosti predstavljene prvič.

Knjiga na skoraj 300 straneh zelo zahtevnega in razkošnega tiska prikaže nemirni čas poldrugega stoletja, od 1873 do 2023, kakor se je odslikaval v usodi čudovite šolske stavbe.

Zanimiva ni zgolj za vse, ki so se v njej izobraževali, ampak tudi za širšo javnost. S svojo atraktivno zunanjostjo in butično izdelavo je lahko tudi zelo lepo darilo.

Narocilnica

Cena knjige je 79 evrov, člani Facebook skupine “Rekonstrukcija” pa jo lahko kupite tukaj z 20% promocijskim popustom po ceni 63 evrov. Kupcem bomo knjigo poslali brez plačila poštnine.