Arhitekturno okrasje v Mariboru

Maribor skriva veliko zelo zanimivih in dragocenih stavbnih elementov, ki jih  pogosto prezremo. Kipi in reliefi na pročeljih in strehah, okrasna stekla, fasadni okraski okrog oken in vrat, kovane zaščitne okenske mreže in ograje, tudi nekatera posebno lepa vrata in okna ter še marsikaj nas lahko prevzame s svojo lepoto, če jim le posvetimo malo pozornosti.

Pri arhitekturnem okrasju gre za prepletanje umetnostnih področij arhitekture, kiparstva in slikarstva ter področij umetnostnih obrti kovaštva, štukaterstva, stavbnega mizarstva in pečarstva. Stavbe, na katerih je to okrasje, niso samo zidovi, okna in strehe, ampak mnogo več, na njih so pogosto prave mojstrovine, ki pa jih včasih spregledamo – mnogokrat tudi zato, ker so očem nedostopne zaradi svoje odmaknjenosti. Prav s tem namenom je pred vami portal, ki vam jih približuje in predstavlja v vsej svoji lepoti.
V prvem koraku so predstavljeni kipi in reliefi na stavbnih pročeljih iz obdobja med izgradnjo železnice sredi 19. stoletja in med koncem druge svetovne vojne sredi 20. stoletja. Predstavljena pa je tudi edina v Mariboru ohranjena okrasna jedkana šipa, ki sodi med najkrhkejše arhitekturno okrasje.

Najbrž boste nekatere predstavljene skulpture že poznali, a med njimi je zagotovo tudi kak doslej še neznani biser, ki ga boste videli prvič.
Pod vsakim prispevkom je povezava do slike in lege stavbe na Googlovem zemljevidu in tudi do drugih zanimivih spletnih vsebin. Sprehodite se po mestu in ga doživite malo drugače.

 Projekt je denarno podprla Mestna občina Maribor.

Nad vhodom na mestno pokopališče angel sočutno moli

Nad vhodom na mestno pokopališče angel sočutno moli

Staro mestno pokopališče je bilo nekoč tam, kjer je danes nogometni stadion. Ker je pokopališče oviralo širitev mesta na levem bregu Drave proti zahodu, kjer je že nastajalo Koroško predmestje, so leta 1929 na Pobrežju uredili novo, frančiškansko pokopališče, starega...

Vzorčna hiša arhitekta, ki se je poročil z naročnico

Vzorčna hiša arhitekta, ki se je poročil z naročnico

Bogata vdova notarja iz Kozjega na Kozjanskem se je preselila v bolj svetovljanski Maribor in pri arhitektu Viktorju Accettu naročila načrte za dvostanovanjsko vilo na Kosarjevi ulici. V tistem času je bilo zelo običajno, da so investitorji zgradili dvo ali...